Zahájili jsme druhé půlstoletí

Oslavy 50. výročí s koncem června odpluly na vlnách hudby a Permoníček uzavřel kulatou sezónu účastí na festivalu Dny nové opery Ostrava. Člověk ani neví jak, ale najednou je konec října, času málo a adventní sezóna za dveřmi. Zastavme se ale na chvíli, abychom si řekli, v čem je pro nás tato sezóna jiná, nová, třeba i dobrodružná. 

51. sezónu totiž zahajujeme s několika nepatrnými rozdíly, kterých je ale těžko si nevšimnout. Tandem Eva a Ivan Šeinerovi totiž po 50 letech vystřídá Martina Juríková jako sbormistryně Koncertního sboru Permoník a Petr Kazík jako prezident sborového studia. Oba ve sboru vyrostli a stejně jako ostatní sbormistryně jsou dokladem toho, co se manželům Šeinerovým za 50 let podařilo v Karviné vytvořit. Totiž že Permoník znamená jedinečné, inspirativní prostředí. Jinak by zkrátka neobstál a lidé by se k němu nevraceli, ať už profesně, jako posluchači nebo po letech se svými dětmi. 

Proč ale jde jen o nepatrnou změnu. Za prvé proto, že vedení sboru vlastně zůstává v rodině. Za druhé, manželé Šeinerovi se i nadále podílí na dramaturgii a směrování sboru. Se svými zkušenostmi tak zůstávají jedním z motorů celého studia. Ivan Šeiner jako jeho čestný prezident, Eva Šeinerová jako jeho umělecká vedoucí. Protože, co si budeme povídat, jejich zkušenosti zkrátka my ostatní doženeme nejdřív za dalších 50 let. 

50. výročí se ale neobešlo ani bez darů. Kromě nádherných koncertů, plesů a spousty setkání jsme si nadělili také nové webové stránky, za které děkujeme Martinu Kučerovi a Zdeňku Wilczkovi. Nutno dodat, že i oni jsou Permoníci. 

Poděkovat bychom chtěli také všem partnerům, bez jejichž podpory bychom chod celého sborového studia zvládali jen stěží.

A teď už si do dalších 50 let zbývá popřát jen mnoho krásné muziky a spokojených posluchačů. Těšímě se na Vás!

autor: Dominika Škrabalová

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com