Oratorium Brigitte vzbudilo u publika ohlas

Sbor přátel zpěvu má za sebou veřejnou generálku oratoria Brigitte německého autora Nikolause Schapfla. Děkujeme všem divákům za několikaminutové standing ovation. 

 

Scénické oratorium Brigitte sbor provedl v husitském kostele v Rychvaldě. Hlavním tématem koncertu byla připomínka dětských obětí válek ze všech stran bojových front. Samotné oratorium totiž vypráví o životě Brigitte Irrgang, kterou v 11 letech zavraždil sexuální násilník. Brigitte byla později prohlášena za tak zvanou mučednici čistoty. Dílo je protkané osobními vzpomínkami lidí, kteří dívku znali, i biblickými texty. Ve spojení s citlivou režií Radky Veselé, která se zároveň zhostila vypravěčského slova, se povedlo vytvořit působivý obraz, který se dotkne každého člověka. Obzvlášť publiku děkujeme za vnímavou atmosféru, kterou se v kostele podařilo vytvořit.

Brigittina rodina žila v nelehké poválečné době a kvůli svým německým kořenům byla v divokých dnech po kapitulaci Němců odsunuta ze své domoviny na Slovensku. Útočiště našla až v Loitzu na severu Německa, kde dodnes žije Brigittin bratr Peter Irrgang. Právě on byl iniciátorem oratoria, ke kterému sám napsal text. Peter Irrgang se s Permoníkem poprvé setkal v 90. letech na koncertě v Kreuzweingartenu, kde ho sbor okouzlil. Zasloužil se pak o vznik neziskové organizace Kruh přátel Permoníku, která sbor v porevoluční době finančně podporovala.

 

Na závěr slova paní farářky Šilerové, která nám naši veřejnou zkoušku v kostele umožnila: "Kolik ještě takových oratorií bude muset být složeno, než na ty mužské války děti, staří lidé a ženy přestanou doplácet?"

 

Děkujeme všem za zážitek, který v nás dlouho zůstane.

 

 

autor: Dominika Škrabalová

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com