Oratorium Brigitte se dočkalo světové premiéry v německém Loitzu

51. koncertní sezónu uzavřel Sbor přátel zpěvu Permoník se svým německým turné. Oratorium Brigitte rakouského skladatele Nikolause Schapfla na něm zaznělo celkem čtyřikrát - v Loitzu, Greifswaldu a Berlíně.

 

Každý z koncertů měl jedinečnou atmosféru. Kvůli přichystání přímého televizního přenosu z premiéry byla nutná ještě jedna generální zkouška, která byla přístupná veřejnosti, a to hlavně znevýhodněným obyvatelům Loitzu. Premiéra pak byla neopakovatelná svojí atmosférou. Mnozí posluchači totiž hlavní hrdinku oratoria – Brigitte – znali ze svých dětských let. Další koncert byl v kostele v sousedním Greifswaldu. Nový prostor opět znamenal hodiny zkoušek kvůli jiné akustice i jevištním dispozicím. Poslední koncert pak čekal v Berlíně v kostele svatého Matyáše. I tady se podařilo lavice zaplnit a publikum i tentokrát odměnilo sbor několikaminutovým standing ovation.

 

Kromě tvůrců ortoria, skladatele Nikolause Schapfla a libretisty Petera Irrganga, děkujeme za nekonečně inspirativní doprovod Lukáši Michlovi, za nepřekonatelnou a trpělivou režii Radce Veselé, osvětlovačům za umocnění atmosféry celého oratoria a především sbormistrni Martině Juríkové za její obrovskou energii a geniální hudební cítění. Děkujeme manželům Šeinerovým, kteří stáli na začátku přátelství s Peterem Irrgangem a bez kterých by podobný projekt nikdy vzniknout nemohl. 

 

V neposlední řadě patří velké díky našim partnerům, ať už jednotlivcům nebo organizacím. Tentokrát především Česko-německému fondu budoucnosti, který s námi spolupracuje už řadu let.

 

Tímto nám dovolte pozvat Vás do nové sezóny! Brzy na viděnou, na slyšenou.

  

autor: Dominika Škrabalová

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com