Permoník vykročil do nové sezóny ve velkém stylu

Koncertní sbor na Svatováclavském hudebním festivalu, Přípravný sbor na workshopu s katalánskou sbormistryní a ocenění pro pana Šeinera. Aneb jaké bylo září v Permoníku...

 

Koncertní sbor letos zažil pomyslný vrchol sezóny hned na jejím počátku. Po boku Janáčkovy filhamornie Ostrava provedl Lisztovu Dantovskou symfonii pod taktovkou mladého estonského skladatele Risto Joosta. Zážitkem ale nebyl jen koncert samotný. Pan dirigent za námi kvůli zkoušce přijel přímo do Karviné a výsledek rozhodně stál za to. Kromě toho, že mluvil stejným hudebním jazykem, bylo znát, že je i sbormistrem, a svoji pěveckou představu dokázal perfektně předat. Vyplatilo se a na koncertě se dámy z Koncertního sboru a ze Sboru přátel zpěvu nechaly strhnout jedinečnou hudbou v podání filhamorniků i procítěným projevem dirigenta. Ostatně, nadšení dávali najevo i kritici, kteří psali o andělském chóru nebo našem suverénním výkonu.

 

Další velkou událostí byl workshop v Opavě pod vedením katalánské sbormistryně Elisendy Carrasco. Účastnilo se ho několik sborů - Cvrčci a Domino z Opavy, Motýli z Šumperka a náš Přípravný sbor Permoník. Děti v Opavě strávily víkend, za který nacvičily i s ostatními sbory několk písní, aby je pak předvedly na společném koncertě v odsvěceném kostele sv. Václava v Opavě. Na krátký záznam se můžete podívat na našem facebooku a na facebooku opavské Základní školy Ilji Hurníka

 

Tečkou za nádherným měsícem bylo předání ocenění panu Šeinerovi z rukou karvinského primátora Tomáše Hanzla a oběma manželům Šeinerovým z rukou hejtmana Iva Vondráka. Vedle udělení čestného občanství paní Šeinerové v loňském roce tak město Karviná ocenilo i práci jejího muže, bez kterého - jak ona sama nikdy nezapomene zdůraznit - by Permoník nebyl. My můžeme jen dodat, že oba dva pro nás vždy byli srdcem sboru a jsme nesmírně rádi, že si jejich neskutečné práce a úsilí všímají i lidé ve vedení města a kraje.

 

No schválně, komu dalšímu se povedlo v malém hornickém městě vybudovat sbor, který svými úspěchy sahá až do newyorské Carnegie Hall?

 

Budeme se snažit, aby celá sezóna byl tak úspěšná jako její start a doufáme, že se s Vámi budeme často potkávat. Konec konců, vánoční sezóna plná nádherných koncertů se blíží - a my pilně zkoušíme. 

 

 

autor: Dominika Škrabalová

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com