Japonské zápisky, den pátý

 

Pátý den, pro nás první soutěžní. Ten zážitek se nedá jednoduše zprostředkovat, člověk to musí zažít! Dovolte nám proto použít slova prezidenta Sborového studia Permoník Petra Kazíka, který celou naši kategorii strávil v sále a má díky tomu přehled o všech, kteří se divákům a porotě představili: 

 

“Možná ne každý rozumí sborovému zpěvu, já jako amatérský zpěvák si k němu hledám cestu 48 let. Dnes, když jsem poslouchal 4 hodiny a 5 minut vystoupení 14 sborů naší kategorie (Youth Choir) – jednoho z Číny, šesti z Japonska, dvou z Hong Kongu, dvou z Česka a po jedno z Ruska, Taiwanu a Filipín – napadl mě příměr k parfému. Ten si někdy koupil každý.

 

To, jak parfém voní, nemůžeme posuzovat na první dojem a stejné je to u hudby a sborového zpěvu. Vůně každého parfému se totiž postupně rozvíjí a mění, proto nás první dojem často klame. To je dáno zastoupením jednotlivých ingrediencí v parfému, které neuvolňují vonné esence najednou, ale postupně. Proto složení parfému dělíme na tři části - hlava, srdce a tělo, neboli základ parfému. A už v tom můžeme rozpoznat jakýsi hudební akord, je to podobné. Hlava parfému se rozvoní okamžitě a na základě tohoto prvního dojmu se rozhodujeme, jestli se nám vůně líbí, nebo ne. U sboru je to stejné. Ingredience zastoupené v hlavě parfému bývají hodně intenzivní, ale odeznívají rychle. U sboru je to většinou image, první dojem (třeba nástup, kostým, první úsměvy, první tóny, chovaní sbormistra). Hlava bývá cítit jen několik minut, někdy dokonce pouze několik sekund. Pak nastupuje srdce parfému - intonace, zvuk, doprovod… Srdce parfému i sboru určuje celkový charakter.

 

Když je posluchač vstřebá, začne si všímat základu, těla parfému. To je dojem, který člověku zůstane nejdéle. U sboru je to výraz, prožitek, dramaturgie. K opravdovým parfémům bych přirovnal dva sbory, které v této kategorii vystoupily. Ty uslyší diváci  v neděli na Grand Prix (17.30-19.10 japonského času), o kterou se z naší kategorie kromě nás utká ještě jeden japonský sbor. Před tím ale poměříme síly s dalšími sbory v kategorii Contemporary Music. Byl to krásný den, zítřek rozhodne.”

 

 

autor: Dominika Škrabalová

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com