První ročník Cen Jantar ovládl David Stypka, oceněni byli i Lukáš Vondráček, sbor Permoník a další umělci

První ročník Cen Jantar ovládl David Stypka, oceněni byli i Lukáš Vondráček, sbor Permoník a další umělci

 15.4.2018    Atd. » Ceny JANTAR  

Ostrava zažila v neděli večer historicky první udílení krajských kulturních Cen Jantar. Ceny byly vyhlášeny v šestnácti kategoriích a jejich laureáty se stali Lukáš Vondráček, David Stypka, sbor Permoník, ale také malířka Hana Puchová či herci Pavla Dostálová a David Viktora, operní pěvci Svatopluk Sem a Barbora Řeřichová a mnoho dalších.

 Zvětšit obrázek

Na galavečeru vystoupil David Stypka s Ewou Farnou a sborem Permoník.
Foto: JIří Zerzoň

Výsledky hlasování osmi odborných porot si přišla poslechnout asi tisícovka lidí do haly Gong v rámci galavečera, během kterého se představili špičkoví umělci svázaní s Moravskoslezským krajem. Akci uspořádal internetový kulturní portál Ostravan.cz za podpory Moravskoslezského kraje. Pořadatelé mají ambice vybudovat z akce hlavní událost sezóny pro moravskoslezskou kulturu. Podrobný report z galavečera si můžete přečíst ZDE.

V populární hudbě byly uděleny hned čtyři ceny. Tři z nich získal frýdecko-místecký fenomenální písničkář David Stypka, který zvítězil v kategorii Interpret roku, získal cenu za Píseň roku (skladba Dobré ráno, milá) a spolu se svou kapelou Bandjeez vyhrál i kategorii Kapela roku. Interpretkou roku se stala zpěvačka Vladivojna La Chia.

V oboru artificiální hudby byly uděleny dvě ceny. Sošku pro Hudební těleso roku převzal karvinský pěvecký sbor Permoník a Sólistou roku se stal klavírista Lukáš Vondráček, který se galavečera nemohl zúčastnit a za kterého sošku převzala jeho maminka Libuše Vondráčková.

V oboru výtvarného umění triumfovala malířka Hana Puchová, která převzala cenu za loňskou výstavu Pevné vazby v ostravském Domě umění. Za literaturu byl in memoriam oceněn básník Jaroslav Žila.

Divadelní část projektu Ceny Jantar zahrnovala ocenění pro osm umělců z divadelních oborů, které kopírují kategorie celostátních Cen Thálie. Za činoherní divadlo byli oceněni Pavla Dostálová z Komorní scény Aréna a David Viktora z Národního divadla moravskoslezského. Za výkony v opeře byli oceněni Barbora Řeřichová a Svatopluk Sem, za muzikál Lukáš AdamMartina Šnytová a za balet cenu získali Barbora Šulcová a Rei Masatomi.

„Jsem velmi hrdý na to, že máme v Moravskoslezském kraji celou řadu výjimečných a talentovaných osobností napříč uměleckými obory, které se dokázaly prosadit nejen za hranicemi regionu, ale i České republiky. Velmi si jejich nadání cením a jsem proto nesmírně rád, že Moravskoslezské kulturní Ceny Jantar vznikly. Jejich prostřednictvím tak můžeme místním umělcům veřejně projevit uznání za jejich intenzivní práci, a i já jsem měl tu čest jednu z cen předat, a to kapele roku,“ řekl 1. náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo.

Galavečer nenabídl pouze udělování cen jako takové, ale bohatý tříhodinový kulturní program připravený pouze pro tuto příležitost. Vystoupila například operní pěvkyně Patricia Janečková, která za doprovodu mužského vokálního kvinteta 5PAK zazpívala píseň Jednoho dne se vrátíš a vzdala tak hold loni zesnulé zpěvačce Věře Špinarové

Zazpíval také David Stypka se zpěvačkou Ewou Farnou, kteří se představili s vítězným duetem Dobré ráno, milá za podpory padesátičlenného dětského sboru Permoník. Během večera vystoupili i zpěváci Martin Chodúr a Tomáš Savka, zpěvačka Hana Fialová, ale také houslový virtuóz Jiří Vodička a sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová. Na scéně Gongu zatančili také umělci z baletního souboru Národního divadla moravskoslezského.

„Průběh celého večera byl, z mého pohledu, fascinující a jsem opravdu pyšný na všechny umělce, kteří v průběhu slavnostního galavečera bavili celou multifunkční aulu Gong. Věřím, že se Ceny Jantar stanou tradičním kulturním svátkem jak pro umělce, tak pro místní obyvatele. Kultura má, dle mého názoru, nezastupitelné místo v životě každého z nás, a to je také důvod, proč Moravskoslezský kraj každoročně navyšuje finanční podporu této oblasti a chce v tom i nadále pokračovat,“ řekl doplnil náměstek.

Jak říká autor konceptu Moravskoslezských kulturních Cen Jantar Aleš Honus, úspěch letošního ročníku bude organizátory motivovat do dalšího ročníku. „Z původní myšlenky redakční ankety nám už od prvního ročníku vyrostl opravdový kolos, jehož součástí se stalo několik desítek porotců. Na přípravě galavečera se podílely další desítky lidí. Jde přitom o pouhý začátek. Už teď máme jasnou představu o tom, jak Ceny Jantar ještě zlepšit, umím si představit rozšíření kategorií i zvýšení počtu porotců. Těch nápadů, kam by se měly Ceny Jantar ubírat, je spousta,“ dodal organizátor cen.

Laureáti Ceny Jantar za rok 2017

POPULÁRNÍ HUDBA, INTERPRET ROKU: DAVID STYPKA
POPULÁRNÍ HUDBA, INTERPRETKA ROKU: VLADIVOJNA LA CHIA
POPULÁRNÍ HUDBA, KAPELA ROKU: DAVID STYPKA A BANDJEEZ
POPULÁRNÍ HUDBA, PÍSEŇ ROKU: DOBRÉ RÁNO, MILÁ 

ARTIFICIÁLNÍ HUDBA, SÓLISTA ROKU: LUKÁŠ VONDRÁČEK
ARTIFICIÁLNÍ HUDBA, HUDEBNÍ TĚLESO ROKU: PERMONÍK

LITERATURA – JAROSLAV ŽILA IN MEMORIAM
VÝTVARNÉ UMĚNÍ – HANA PUCHOVÁ

TANEČNICE ROKU: BARBORA ŠULCOVÁ
TANEČNÍK ROKU: REI MASATOMI
OPERNÍ PĚVKYNĚ ROKU: BARBORA ŘEŘICHOVÁ
OPERNÍ PĚVEC ROKU: SVATOPLUK SEM
MUZIKÁLOVÁ ZPĚVAČKA ROKU: MARTINA ŠNYTOVÁ
MUZIKÁLOVÝ ZPĚVÁK ROKU: LUKÁŠ ADAM
HEREČKA ROKU: PAVLA DOSTÁLOVÁ
HEREC ROKU: DAVID VIKTORA

autor: Martina Juríková

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com