Zahájení sezóny pod rouškou (hudby)

Kvůli zákazům a omezením, které nás zaskočily na jaře, nemohl náš sbor pokračovat v pilném nacvičování a přípravách. Všechny trable a útrapy však byly překonány a už v srpnu jsme byli připraveni a plni v očekávání výzev, které měla přinést nová sezóna.

Po náročném, ale krásném soustředění, byl všechen repertoár docvičen a doveden téměř k dokonalosti, sbory byly sladěny a už se nemohly dočkat nadcházejících hudebních zážitků. Díky tomu mohl Přípravný sbor Permoník už 31. srpna vystoupit na již 3. ceremoniálu udílení Cen Jantar za rok 2019 uskutečněném v ostravské multifunkční hale GONG. Sborové studio bylo pozváno už potřetí, aby vystoupilo se svými nacvičenými skladbami a doprovázelo talentované umělce, kteří se zasloužili o kulturní rozvoj v Moravskoslezském kraji. Tento rok Permoník slavnostní večer zahájil zhudebněnou lidovou poezií s názvem Fašank z dílny významného skladatele Luboše Fišera. Dále pak doprovázel hudebníka Lukáše Adama, zpěvačku Vladivojnu La Chia nebo populární kapelu Mirai. Celý galavečer probíhal s velikou grácií a noblesou a předvedené výkony braly diváky za srdce. Pokud byste měli zájem a chtěli si udělat pěkný večer, záznam z Cen Jantar najdete na tomto odkazu.

Velice významná událost se stala 9. září v Dolní oblasti Vítkovic, kde proběhlo předávání cen hejtmana Moravskoslezského kraje vítězům ankety Společenská odpovědnost. Pro letošní rok je osobností našeho kraje paní Eva Šeinerová – naše zakladatelka a umělecká vedoucí. Byla oceněna za celoživotní dílo a kulturní obohacení regionu. Myslím, že se všichni shodneme na tom, že jí ocenění právem náleží.

K 11. září proběhl v Divadle Jiřího Myrona benefiční muzikálový koncert ve spolupráci s Českým rozhlasem Ostrava, věnovaný všem, kteří pomáhají. Byli pozváni zdravotníci z celého kraje, kteří každý den bojují proti šíření koronaviru. Vedle profesionálních muzikálových zpěváků si na koncertě zazpívala mladá nadaná členka sborového studia Permoník Nela Franková. Vytvořila duet s držitelem Ceny Thálie Petrem Gazdíkem a společně zazářili s krásnou písní Pískání po větru. Odkaz na video z večera - Benefiční koncert s Českkým rozhlasem Ostrava.

Celý článek zakončíme na literární notu, protože 14. září bylo v duchu nahrávání písničky s názvem „Budu jejich ochráncem“ pro obecně prospěšnou společnost Celé Česko čte dětem. Skladatel a textař Jiří Krhut, který skladbu vytvořil, oslovil především známé osobnosti Moravskoslezského kraje. Mezi nimi byli například Eva Dřízgová-Jirušová, Richard Krajčo, Petr Bende, David Stypka nebo Mirai Navrátil, ale třeba i fotbalista Milan Baroš. Písnička s chytlavou melodií a vtipně zamotaným textem má za cíl získat si českou mládež a probudit v ní touhu k četbě. Odkaz na píseň - Budu jejich ochráncem.

autor: Anna Knápková

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com