Je možné zvítězit nad Rusy v Rusku?

Pojďte si s námi zavzpomínat na zájezd sboru do Petrohradu a nečekané vítězství…

Měsíc únor roku 2019 byl významným milníkem v historii Sborového studia Permoník. Náš sbor se zúčastnil festivalu Children-youth choral World Championship (Детско-юношеский хоровой чемпионат мира). Na těchto šampionátech je téměř pravidlem, že většinou vítězí ruské sbory, které jsou skutečně špičkové a porazit je na jejich půdě je takřka nemožné, tudíž v nás byl velký respekt.

Během cesty do Petrohradu jsme navštívili město Helsinky ve Finsku, kde jsme strávili dva dny před zahájením soutěže. Naše zájezdy nemají za cíl jen účast v soutěžích, a tak je pro nás vždy připraveno mnoho návštěv a seznamování se s kulturou významných památek. Tudíž i zde jsme navštívili spousty míst jako například Finskou národní knihovnu, Market square nebo pevnost Suomennlina. Mnoho památek jsme se rozhodli přikrášlit ještě svým zpěvem, a tak jsme na schodech katedrál a kostelů zpívali naše oblíbené písně Hoj, hura, hoj! a Ej, ráno, ráno nebo také části našeho soutěžního programu. Tato miniaturní vystoupení vždy sklidila velký úspěch, a to zejména před Evangelickou katedrálou či v moderním kostele Temppeliaukio.

Teď už směr Rusko. Petrohrad jsme zastihli v jeho největší kráse, naše projížďka za poznáním města nemohla být lepší. Také zahájení festivalu, kde jsme představili písně Tancuj, tancuj a Прекрасное далеко, bylo velice vydařené. Toto a vystoupení 1. kola nám díky pilnému nácviku zajistilo postup až do čtvrtfinále. Volný den před čtvrtfinálovým vystoupením jsme strávili poznáváním okolí města Petrohradu.

Vydali jsme se do Kateřinského paláce. Toto letní sídlo carské rodiny má svůj velký půvab i pod sněhem. Díky výborné ruské průvodkyni, která nás všude uváděla jako nejvýznamnější delegaci, jsme mohli strávit v Jantarové komnatě nadstandardních 10 minut. V sezóně tudy prochází výpravy ve dvouminutových intervalech. Mohli jsme tak pocítit blahodárný vliv jantaru.

Následující den jsme se šli projít k Chrámu svatého Izáka. Majestátní stavbě chrámu dominuje kupole, na jejíž pozlacení bylo použito 100 kg čistého zlata. Mnoha ruskými památkami jsme byli skutečně ohromeni. V podvečer téhož dne nás čekalo další kolo soutěže, které jsme zahájili zpěvem písniček z našeho kraje a postoupili jsme do semifinále.

V semifinále bylo 13 sborů, pro každý jedna píseň a zároveň také jedna šance, jak se dostat do finále. Zvolili jsme ruskou skladbu Шорохи. Ta svůj úkol splnila a zajistila nám vytoužený postup do finále, kde opět začínáme jako první s písní Otmara Máchy Hoj, hura, hoj!

Byli jsme zlatí a naše radost nemohla být větší, když jsme se navíc dozvěděli, že kromě 1. místa jsme získali také Grand Prix. Nadšení bylo obrovské. Získat Grand Prix v zemi sborovému zpěvu zaslíbené se cení skutečně nejvíce.

Záznam písně ze zahájení festivalu: Tancuj, tancuj.

Záznam z finálového vystoupení: Hoj, hura, hoj.

autor: Eva Tomalová, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com