Vzpomínka na výchovné koncerty

Blíží se nám období, kdy jeviště na ZUŠ obvykle zdobívají barevné sborové kostýmy a naše hlediště zase žáci základních škol.

Každoročně pro ně pořádáme výchovné koncerty s názvem Vlak do Chattanoogy. V současné situaci, která není právě přívětivá, se bohužel nemůžeme na koncertech sejít, abychom si společně zazpívali anebo se jen pokochali muzikou. Můžeme si ale zavzpomínat, jak to vypadalo v uplynulých letech.

Vlak do Chattanoogy je koncert určený pro žáky posledních ročníku základních škol čili pro osmé a deváté třídy. Během dopoledne stráveného mimo školní lavice se v doprovodu „komentátorky“, která celé představení moderuje, ocitnou ve vlaku, který je proveze přes nejznámější muzikály všech dob. Uvidí nejen sborové vystoupení doprovázené o tanec a autentické kostýmy, ale i krásná muzikálová sóla v podání našich zpěvaček a zpěváků.

Muzikálové koncerty si velmi užíváme. Je to změna pro náš obvyklý sborový program. Bez těchto písní je pěvecká sezóna neúplná. Na koncertech je vždy krásná atmosféra, a proto se domnívám, že si naši diváci představení užívají stejně jako my. Je také příjemné, že na těchto výchovných koncertech jsou vždy i přátelé a spolužáci některých našich členů.

Program koncertu se průběžně obměňuje, částečně abychom měli změnu, ale hlavně aby se mohlo zazpívat vše, co se nacvičí. Většinou se jedná hlavně o obměnu částí sólových, někdy se ale mění i ty sborové, pak je důležité všechno seřadit tak, aby se všichni vystupující stihli v klidu převléct a zároveň na nás diváci nemuseli čekat. Celý program pak spojuje dohromady průvodní slovo, již dříve zmíněné „komentátorky“, jejíž role se vždy ujme někdo z našich řad.

Mezi nejčastěji nacvičované muzikály patří Starci na chmelu, Mamma Mia, Jesus Christ Superstar, West Side Story a v neposlední řadě pak Sestra v akci. V sólových částech pak nejčastěji uvidíme písně z muzikálů My Fair Lady, Draculy nebo Koček. Na některých představeních se objevují i kousky z jazzového muzikálů Chicago, a to buď v podání skupinky zpěváku nebo sólistů.

Nejnovější videa bohužel nemáme, můžete se ale podívat na některá ze starších zpracování.

Úvodní píseň

Starci na chmelu - "Do gala"

Starci na chmelu – "Bosa nova"

Starci na chmelu - "Den je krásný"

Jesus Christ Superstar: "Jesus Christ Superstar" + "I don't know how to love him", "King Herod's song", "Hosanna"

Sestra v akci

Mamma Mia: "Mamma Mia", "SOS", "Dancing queen"

Cats - "Old Gumbie Cat"

My Fair Lady - "Jen se těš, pane Higgins"

Chicago - "All that Jazz"

autor: Jana Charvotová, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com