Vzpomínka na New York 2016

23. března 2016 se Koncertní sbor Permoník vydal na další ze svých cest. Tentokrát do Ameriky, konkrétně do New Yorku, aby se zúčastnil světového festivalu “Sounds of SpringInternational Music Festival. Nikdo ale netušil, že si odsud odvezou další zlaté umístění...

Kromě samotného festivalu, který byl hlavní důvod jejich návštěvy, na sbor v New Yorku čekaly různé workshopy, návštěvy těch nejslavnějších památek, různé výlety, plavba lodí a mnoho dalšího.  Všechny sborové výjezdy jsou, ale samozřejmě nejvíce spjaté se zpěvem, proto si sbor kromě Carnegie Hall a spousty náhodných míst po celém New Yorku zazpíval například v Českém centru nebo v Liberty Science Centru.

Pochopitelně nejdůležitější část jejich cesty byla samotná soutěž, která se odehrála 29. března v prestižní budově Carnegie Hall. Zde sbor, pod vedením sbormistryně Evy Šeinerové, předvedl porotě složené z šesti členů, svůj dvacetiminutový program. Je také důležité zmínit, že toto vystoupení bylo posledním koncertem paní Šeinerové na mezinárodní scéně. Program nazvaný “Věřím v Homo Sapiens” měl být reakcí na tehdejší dobu, a především na tehdejší teroristické útoky. Z těchto důvodů byl program složený ze staré muziky, také se dotýkal křesťanství či judaismu a zahrnoval i Jenkinse a jeho Adiemus. Kromě interpretačního projevu zaujala porotu i choreografie sboru, která všemu dodala tu správnou atmosféru a společně s hudbou podpořila myšlenku propojení lidstva napříč rozdílnými kulturami, náboženstvími a barvami pleti. Na závěr sbor předvedl skladbu Closer to Home (Domovu blíž) amerického skladatele Jeremyho Van Buskirka, který sboru umožnil její světovou premiéru.

Jak už jsem asi prozradila, náš sbor si s konkurencí, kterou byly dva orchestry z Ameriky a jeden z Thajska, poradil bravurně. Což se ve světě, ale hlavně u nás doma dočkalo velkého uznání.  Když se sbor 31. března v pořádku navrátil domů do Karviné, čekalo na ně dojemné přivítaní ze strany rodičů, přátel a dalších členů sboru.

Na závěr chci říci, že jsme nadšeni z naší další sborové návštěvy New Yorku, která by měla proběhnout v březnu 2022. Budeme opět zpívat v Carnegie Hall, sále ve kterém měla premiéru nejvýznamnější symfonie Antonína Dvořáka Novosvětská. 

Především ale chceme předvést nacvičený program a při nejlepším mít v New Yorku takový úspěch jako naši předchůdci.

odkaz: video ze zájezdu

 

autor: Nikola Stadtherrová, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com