Karvinský sbor Permoník má zlato z New Yorku

Pěvecký sbor Permoník z Karviné ovládl festival Sounds of Spring, jehož finále znělo slavným sálem Carnegie Hall v New Yorku v úterý 29. března 2022. Jde o další mezinárodní úspěch souboru vedeného sbormistryní Martinou Juríkovou. Pro účast na finálovém koncertě bylo vybráno 5 ansámblů – 3 sbory a 2 dechové orchestry.
Našimi soupeři byly 2 středoškolské sbory, jeden z Lublinu, PL a druhý Staten Island, New York. Průběh soutěže byl výrazně ovlivněn covidovou situací. Obvykle se soutěže účastní 8-10 hudebních těles. Soutěž probíhá 2kolově – první částí je workshop s porotci, kdy porotce skutečně pracuje se sborem a ověřuje si jeho interpretační schopnosti před samotným soutěžním výkonem na jevišti. Vrcholem soutěže je vystoupení v Carnegie Hall.
Ve 20 minutách jsme představili skladby inspirované našimi hudebními kořeny – slezskými a moravskými písněmi v excelentních úpravách skladatelů 20. a 21. století, jako je Bohuslav Martinů, Zdeněk Lukáš, Tereza Surovíková a opakovaně náš dvorní skladatel pan Jan Vičar. Při našem soutěžním vystoupení jsme spolupracovali s úžasným saxofonistou Michalem Žáčkem, který umocnil svým procítěným projevem vystoupení karvinského sboru.
Každý ze 3 členů poroty mohl udělit maximální počet 100 bodů za finálové vystoupení. Všichni porotci nás ocenili vysokým hodnocením 98 bodů a k tomu nám předali každý své individuální bodové i slovní hodnocení. Nejvíce nás potěšilo hodnocení porotkyně Heather J. Buchanan, která s námi také pracovala na workshopu a která mimo jiné napsala: „Děkuji, že jste přinesli krásnou hudbu z vašeho domova do Carnegie Hall a předvedli nám nádherné a srdečné vystoupení. Byla to čest s vámi pracovat a učit se od vás.“

Vedle absolutního vítězství a samotného vystoupení v akusticky perfektním Sále Isaaca Sterna je pro Permoník Karviná největší výhrou, že se přes opakované překládání termínu soutěže kvůli pandemii podařilo udržet vysokou uměleckou úroveň sboru a navázat na tradici, kterou před více než půlstoletím začali budovat naši zakladatelé Eva a Ivan Šeinerovi.

Výjezd se uskutečnil za podpory Statutárního města Karviná, Moravskoslezského kraje, Ministerstva kultury ČR, Nadace ČEZ a Bonatransu Bohumín. 




                            

                                                 Foto:   Martin Straka


autor: Veronika Majerová, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com