Za Botticellim do Itálie

V neděli 9. října se Koncertní a Mužský komorní sbor Permoník vydal na druhý ročník festivalu BOTTICELLI INTERNATIONAL CHORAL FESTIVAL. Ještě ani kohout nezakokrhal a my už jsme svištěli v autobuse vstříc italské kuchyni, dechberoucí architektuře a samozřejmě umění a hudbě.

První den v Itálii jsme započali prohlídkou centra nádherného města Florencie. Nechyběl ani výhled Brunelleschiho kupole katedrály Santa Maria del Fiore, pro který jsme museli zdolat 463 schodů! Ale ani to nám nevzalo dech, takže jsme večer mohli zapět na zahajovacím koncertě Florence Choral v honosném kostele Chiesa di Ognissanti, spolu s italskými i indonéskými kolegy, se kterými jsme hned další den měli poměřit své síly.

Úterý bylo náš den D. Po snídani jsme se rozezpívali pod širým nebem a vydali se soutěžit do kostela Chiesa di Santa Monaca. MKS se zúčastnilo kategorie CHAMBER CHOIRS a KS hned ve dvou kategoriích - YOUTH & UNIVERSITY CHOIRS a SACRED MUSIC. Po náročném dni stráveném v centru Florencie jsme večer zazpívali na koncertě v dalším nádherném kostele Santissima Annunziata.

Leonardo da Vinci, Caravaggio a taky Michelangelo Buonarroti na nás čekali středeční dopoledne v Galleria degli Uffizi. Po shlédnutí Botticelliho Zrození Venuše jsme se vydali soutěžit o hlavní cenu festivalu Grand Prix. Potom už jsme jen netrpělivě čekali na výsledky. No a jak to celé dopadlo?

Podařilo se nám získat následující ceny:

  • zlaté ocenění pro Koncertní sbor Permoník v kategorii Sacred Music
  • stříbrné ocenění pro Mužský komorní sbor Permoník v kategorii Chamber Choirs
  • zlaté ocenění pro Koncertní sbor Permoník v kategorii Youth and University Choirs
  • O Grand Prix se dělíme s indonéským vysokoškolským sborem Telkom University Choir

Porota Florence Choral navíc udělila cenu za Nejlepší ženskou sólistku naší Julči Strakošové a cenu za Nejlepšího mužského sólistu získal náš Vojta Kuchař!

Úspěšný den jsme večer zakončili posledním koncertem a zazpívali báječnému publiku v kostele Santa Trinita.

Čtvrtek, poslední den ve Florencii, jsme se znovu vydali na prohlídku města, tentokrát však se dvěma úžasnými průvodkyněmi, od kterých jsme se dozvěděli plno zajímavostí. Tímto náš pobyt v Itálii ale zdaleka nekončil. A jelikož už jsme srdce Toskánska znali jako své boty, posunuli jsme se o kus na sever.

Na závěr italského týdne jsme za odměnu zapluli do nádherných Benátek, kde jsme prosvištěli snad každou místní uličkou, dali si poslední gelato a tiramisu a vydali se směr Karviná.

Tečka na závěr po zpáteční dlouhé cestě byla ovšem nejkrásnější - děkujeme všem rodičům a kamarádům, kteří nám připravili tak nádherné přivítání!


A poděkování patří samozřejmě také městu Karviné a stovkám Karviňáků za podporu na sociálních sítích během festivalu. Je pro nás radost reprezentovat Karvinou, ale ty návraty domů jsou přece jenom nejlepší...













autor: Veronika Majerová, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com