Z Karviné do Carnegie Hall

Být ženou a prosadit se v mužském světě není občas jednoduché, a to zvláště v minulosti. Přesto se našly takové, které se nedaly zastrašit touto trnitou cestou a dokázaly velké věci. Mezi takové patří i naše zakladatelka sboru pani Eva Šeinerová, která se v šedesátých letech stala jednou z prvních ženských sbormistryní. A tak se stalo, že ve městě na periferii vznikl sbor, který získává světové sympatie dodnes. Vydejte se spolu s námi na cestu za poznáním velkolepé historie sboru Permoník a nalezením smyslu, výhod a přínosu sborového zpěvu.


Přehrát film

Dokument však nezobrazuje pouze minulost tělesa. Velkou součástí je také nedávný výjezd do New Yorku, který sám o sobě nebylo lehké zrealizovat, kvůli probíhající kovidové pandemii. A tak se natáčení dokumentu stalo složitým a dlouhým procesem. Vše začalo v roce 2019, kdy jsme obdrželi již 3. pozváni do Carnegie Hall během deseti let. Prezident Permoníku Petr Kazík proto oslovil Českou televizi, zda by nechtěli zdokumentovat tuto zajímavou cestu za oceán a zároveň přiblížit permoníkovské zákulisí, pro ty, co vůbec netuší, kdo to vlastně reprezentuje naši zemi v hudebním světě tak daleko za hranicemi. Dokument byl zároveň pěkným dárkem pro paní Šeinerovou k významnému životnímu jubileu. Šéfdramaturgyně Lenka Poláková návrh prosadila na dramaturgické radě ČT a vše se tak dalo do pohybu. Režie se ujala Slobodanka Radun a dramaturgie Jana Strýčková. A po třech letech mohli dlouho očekávaný film spatřit první diváci.

Premiéru dokumentu s názvem Z Karviné do Carnegie Hall jste mohli vidět 30.1.2023 v televizi. Pokud vám však utekl, nezoufejte. Záznam je k dispozici na: Z Karviné do Carnegie Hall - iVysílání | Česká televize (ceskatelevize.cz)


Chtěli bychom ještě jednou touto cestou poděkovat všem tvůrcům dokumentu, sponzorům i těm, kteří se nějak zasloužili o to, že mohl tento unikátní dokument vzniknout. Že umožnili veřejnosti nahlédnout trochu do sborového světa zblízka a především poznat ženu, která toho pro sborové zpívání a naše město tolik udělala a ovlivnila tak několika generací dětí.







autor: Veronika Majerová, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com