Z Karviné do Gangneungu!

Kam bude pokračovat naše příští cesta? Kam jinam než na Olympiádu!




Už tomu je rok, co jsme si na prknech oné slavné Carnegie Hall vyzpívali zlato. Tímto naše dobývání hudebního světa však zdaleka neskončilo. Už v červnu se chystáme na další výpravu do daleké země. Zúčastníme se Světových sborových her v jihokorejském Gangneungu! Ano, čtete správně – i zpěváci mají své vlastní Olympijské hry.

Za festivalem stojí organizace INTERKULTUR, která mimo jiné pořádá až 14 různých světových soutěží ročně. Günter Titsch, prezident organizace, se od založení řídí myšlenkou spojit lidi různých národností a kultur pomocí zpěvu. A tak se zrodil nápad sborové Olympiády.

Její historie sahá do roku 2000. Tehdy se uskutečnil vůbec první ročník v hlavním městě rakouské spolkové země Horní Rakousy – v Linci. Přestože byly hry horkou novinkou na trhu, už tenkrát se mohly pyšnit vysokou účastí. V tomto roce si přijelo zasoutěžit 342 sborů ze 60 zemí! Od té doby se Světové sborové hry konají každé dva roky v různých koutech světa. Staly se tak uznávanou tradicí a už jen účast je přijímána jako velká čest.

A které disciplíny se naši permoníkovští sportovci zúčastní? Koncertní sbor zazpívá v kategorii Musica Contemporanea (Soudobá hudba), kde bude součástí také světová premiéra Deo Gratias skladatelky Ireny Szurmanové. Mužský komorní sbor zabojuje v kategorii Youth Choirs (Mládežnické sbory). Společně pak jako smíšený sbor poměříme síly s ostatními v kategorii Scenic Folklore, v rámci které světu předvedeme krásy naší lidové hudby.

Tak daleká cesta by nemohla proběhnout bez našich partnerů, kterými jsou Karviná - oficiální stránka města, Moravskoslezský kraj, Ministerstvo kultury České republiky a České centrum Soul. Moc děkujeme za podporu!

My už se nemůžeme dočkat a co vy? Pište si do kalendářů, ať nám 3. – 13. července nezapomenete držet pěsti!





autor: Veronika Majerová, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com