Permoník v 55. sezóně

Permoník choir Karviná vám představuje jednotlivé sbory, které jej tvoří v jeho 55. sezóně – Koncertní sbor Permoník

Permoník se dostal do podvědomí lidí již v roce 1966, kdy manželé Eva a Ivan Šeinerovi tento sbor založili. Sbor již od svého založení slavil úspěchy nejprve u nás, v tehdejší Československé republice, později i v zahraničí.

Sbory nejsou jen o zpívání, ale také o přátelství, důvěře a poznávání nových lidí. Každý sbor je taková druhá rodina, do které všichni patříme.

Pamatuji, kdy prezidentem sborového studia byl pan Ivan Šeiner, který měl podporující heslo: „Není důležité zúčastnit se, ale vyhrát (sám nad sebou)“. Vždy jsme se tomu smáli, neboť se nám to zdálo takové…, no prostě jiné. Ale všichni jsme to brali s úsměvem. Také měl zeleného panáčka, ke kterému jsme se modlili, a který vždy zaručil počasí! A věřte tomu nebo ne, počasí nám vždy přálo! A bez paní Hany Šobrové, korepetitorky sboru, by tento sbor měl jen poloviční úspěch.

Člověk projde za ta léta všemi odděleními, pozná různé paní učitelky i jejich styl, ale když se dostanete do Koncertního sboru, je to jiné. Náročnější. KSP navštěvují zpěváci a zpěvačky cca od 12 do 26 let. Jak to hlas a hlavně čas dovolí.

Paní Šeinerová se svým manželem dovedla sbor opravdu na vysokou úroveň. Tento náš sbor proslavili nejen u nás, ale i v zahraničí. Zmíním třeba Japonsko, USA, Jižní Koreu, Čínu, Austrálii, ale také státy bližší, jako je Německo, Španělsko, Řecko, Anglie, Švédsko, Polsko a mnoho dalších.

Každoročně pořádá několik desítek koncertů, ať už samostatných nebo s různými orchestry a dalšími interprety. A aby toho nebylo málo, celé sborové studio pořádá výchovné koncerty, kde karvinské žáky a studenty provází interaktivně různými hudebními žánry.

Dnes je uměleckou vedoucí zakladatelka sboru paní Eva Šeinerová, která v roce 2016 předala žezlo svým kolegyním Martině Juríkové a Karině Grimové. Super paní učitelky a také sbormistryně. I když na paní Šeinerovou nikdy nezapomeneme. Stále je přítomna na koncertech a ví o všem dění sboru. Korepetitorem po paní Haně Šobrové se stal Jakub Šotkovský a prezidentem celého sborového studia je Petr Kazík.

promo skladba: Milan Báchorek - Volum (Frenštátská vonička)

promo skladba: Otmar Mácha: Hoj, hura, hoj (Lašské halekačky)

promo skladba: Jan Vičar - Gorale

promo skladba: Irena Szurmanová - Agneče božij

odkaz: podrobnější informace o Koncertním sboru Permoník

autor: Veronika Ptaková, členka KS

Kontaktujte nás

Chtěli byste, aby Vaše dítě poznalo své schopnosti, naučilo se pracovat v kolektivu a podívalo se díky hudbě do světa?
Chtěli byste si pozvat sbor na Váš koncert či oslavu narozenin?

Napište nám!

Permoník Choir Karviná

ZUŠ Bedřicha Smetany
Majakovského 2217
734 01 Karviná-Mizerov


číslo účtu: 1721439309/0800
sborovestudiopermonik@gmail.com